Schumann Quartett

leden

Erik Schumann, viool
Ken Schumann, viool
Liisa Randalu, altviool
Mark Schumann, cello

biografie

Dat moment, wanneer je nog niet weet wat er gaat gebeuren, je ogen en oren wagenwijd geopend, je proberen te oriënteren.Bijvoorbeeld aan het begin van Beethoven’s negende strijkkwartet. Het ene onopgeloste akkoord na het andere en de vier musici, die genieten van dat moment, het gebrek aan oriëntatie en dat ¬ heel subtiel ¬ accentueren, dat brengt alle kennis terug tot het absolute NU.
Het Schumann Kwartet heeft dat punt bereikt, waar alles mogelijk is, omdat zij met alle zekerheden hebben afgedaan. Dit heeft ook gevolgen voor de luisteraars, omdat zij van concert tot concert op alles voorbereid moeten zijn: “een werk ontwikkelt zich pas echt tijdens een live uitvoering,” zegt het kwartet. “Dat is “the real thing”, want wij weten zelf ook nooit wat er gaat gebeuren. Op het podium verdwijnt alle imitatie en word je vanzelf eerlijk tegenover jezelf. Dan pas kun je een band creëren met je publiek – via de muziek met hen communiceren.”
Deze live situatie krijgt in de nabije toekomst nog meer energie: Sabine Meyer, Menahem Pressler en Albrecht Mayer zullen allemaal met het kwartet optreden.
In het seizoen 2015/2016 zal het ensemble “quartet¬in¬residence” zijn in Schloss Esterházy en de eerste uitvoering geven van een strijkkwartet van Helena Winkelman. Het komende seizoen zullen zij ook optreden in de Tonhalle in Zürich, in de Musikverein in Wenen, in de Wigmore Hall in Londen, het Concertgebouw in Amsterdam. Ook zullen zij een tournee maken door Israel en zullen zij hun Amerikaanse debuut maken in Washington D.C. Vanaf het seizoen 2016/2017 zullen zij meerdere malen optreden in New York City, als onderdeel van hun tweejarige “residency” aan het Lincoln Center. De drie broers Mark, Erik en Ken Schumann, die opgroeiden in het Rijnland, spelen sinds vijf jaar samen. In 2012 voegde violiste Liisa Randalu zich bij hen. Zij werd geboren in de Estse hoofdstad Tallinn, maar groeide op in Karlsruhe in Duitsland.
Degenen die het kwartet tijdens een uitvoering meemaken, noemen vaak de sterke band tussen de leden. De musici genieten van de manier waarop zij met elkaar communiceren zonder woorden: hoe een enkele blik voldoende is om aan te geven hoe de ander een bepaalde passage wenst te spelen. Hoewel de individuele persoonlijkheden zich duidelijk manifesteren, ontstaat er een gemeenschappelijke ruimte in ieder muziekwerk, door een proces van geestelijke metamorfose.
De openheid en nieuwsgierigheid van het kwartet is wellicht voor een deel toe te schrijven aan de vormende invloed van hun leraren, zoals Eberhard Feltz, of van hun partners, zoals Menahem Pressler, met wie zij een CD zullen opnemen in 2016. Of het nu de CD uitgaven, hun studie met het Alban Berg Kwartet, een “residency” van vele jaren aan de Robert Schumann Zaal in Düsseldorf, het winnen van het prestigieuze Concours van Bordeaux en andere prijzen, verschillende leraren en muzikale partners zijn ¬ het is altijd verleidelijk om te speculeren welke factoren ertoe hebben geleid dat het Schumann Kwartet als een van de beste kwartetten ter wereld wordt gezien. Maar de vier musici zelf zien deze fases meer als ontmoetingen, als een bevestiging van de weg die zij hebben gekozen. Voor hen is hun muzikale ontwikkeling van de afgelopen twee jaar een enorme sprong voorwaarts geweest.
“We willen echt tot het uiterste gaan, zien hoe ver we als groep kunnen komen met onze opwinding en spontaniteit,” zegt Ken Schumann, de middelste van de drie broers Schumann.
Op een charmante manier ontwijken zij iedere poging het kwartet te classificeren onder een bepaald geluid, aanpak of stijl. Daarom zijn zij blij met hun tweede CD, Mozart, Ives en Verdi. Een recensent “zwijmelt te midden van de pure schoonheid” van hun Mozart; een andere recensent (Deutschlandfunk) noemt hun interpretatie van het tweede kwartet van Charles Ives “innerlijk verscheurd, vol van zinspelingen en citaten (….) een nieuw bravourestukje in het repertoire van dit explosieve ensemble.” Er is dus meer dan genoeg ruimte voor avontuur.

Citaten afkomstig uit een interview het online klassieke muziek tijdschrift VAN (vanmagazine.de)

Meer info op: www.schumannquartett.de

gallery

Schumann-KaupoKikkas1_opt Schumann-KaupoKikkas2_opt Schumann-KaupoKikkas3_opt

agenda

    media


    la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2020