Prazak Quartet

leden

Jana Vonaskova, viool
Vlastimil Holek, viool
Josef Kluson, altviool
Michal Kanka, cello

biografie

Het Pražák Quartet, één van de beroemdste Tsjechische kamermuziekensembles, werd in 1972 opgericht door vier studenten van het Praags Conservatorium. Al snel verwierf het kwartet grote publieke belangstelling.
In 1974 won het kwartet de eerste prijs op het kamermuziekfestival van het Praags Conservatorium. De internationale doorbraak kwam een jaar later met de deelname aan het Praags Muziek Festival. In 1978 won het Pražák Quartet de Grand Prix op het strijkkwartetconcours in Evian (Frankrijk) en tevens de speciale prijs van Radio France voor de beste opname tijdens dit concours. Ook daarna won het kwartet verschillende prijzen op Tsjechische muziekconcoursen, waaronder de Grand Prix op het Internationale Strijkkwartet Concours van 1979 in Praag. Vanaf die tijd rekent men het Pražák Quartet tot een van de vooraanstaande strijkkwartetten ter wereld. In september 1999 kozen de bezoekers van het Internationale Strijkkwartetten Festival in Dortmund uit de 33 deelnemende kwartetten het Pražák Quartet als allerbeste uit.
Het kwartet geeft concerten over de hele wereld, jaarlijks twee tournees door Noord Amerika en Canada. Het is te gast op alle belangrijke festivals in Europa.
Naast diverse radio-opnamen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Tsjechië, heeft het Pražák Quartet talrijke plaatopnamen gemaakt bij Supraphon, Panton, Orfeo, Ottavo, Bonton en Nuova Era. Momenteel is het kwartet exclusief verbonden aan Praga. Bij dit label verschenen tot op heden 42 cd’s die alle werden bekroond. De complete Beethoven strijkkwartetten zijn in 2005 verschenen.
Met Jana Vonaskova als primarius zet het Prazak Quartet haar glansrijke carrière voort, nadat Pavel Hula terug moest treden wegens gezondheidsredenen in 2015.

Meer info op: www.prazakquartet.com

gallery

Prazak_1_140x93Prazak_2_140x93Prazak_4_140x93

agenda

media

la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2019