Gary Hoffman, cello

biografie

Gary Hoffman is een van de beste hedendaagse cellisten. Hij combineert instrumentaal meesterschap, grote schoonheid van geluid met een dichterlijke gevoeligheid in zijn opmerkelijke en gedenkwaardige uitvoeringen.

Mr. Hoffman verwierf internationale roem na het winnen als eerste Noord-Amerikaan van het Rostropovich International Cello Competition in Parijs in 1986.

Gary Hoffman heeft als solist met een aantal van de meest gerenommeerde orkesten ter wereld opgetreden waaronder die van Chicago, Londen, Montreal, Toronto, San Francisco, zowel als het National Symphony Orchestra en de English en de Los Angeles Chamber Orchestras, waarbij hij samenwerkte met gevierde dirigenten als André Previn, Charles Dutoit, James Levine, Mstislav Rostropovich, Andre Previn, Colin Davis, Herbert Blomstedt, Kent Nagano en Jesús Lopez-Cobos.

Zijn belangrijkste recitals omvatten optredens in o.m. de Alice Tully Hall, Suntory Hall in Tokyo, Théatre des Champs Elysées, Théatre du Châtelet, Ambassador Auditorium in Pasadena, Teatro Pergola in Florence, het Tivoli in Copenhagen, het Gulbenkian in Lissabon, het St. Lawrence Center in Toronto en Mc.Gill University in Montreal. In 1998-99 trad hij o.m. met orkesten in Madrid (RTVE). Cordoba en Detmold en het seizoen daarna met het Orchestre National de France, Orchestre de la Suisse Romande, het Kamerorkest van Israël, het Orchestre de Monte-Carlo, het Nederlands en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en in Spanje, Madrid, Bonn (alle cello/piano sonates van Beethoven met Jean-Francois Heisser) enz.

Hij is een veelgevraagd musicus bij zomerfestivals. Hij is te gast geweest in Ravinia, Aspen, Bath, Marlboro, het Mstislav Rostropovich International Music Festival of Evian (Frankrijk), het Casals Festival in Prades (Frankrijk), La Roque d’Anthéron of LaGrange de Meslay, Helsinki, Mostly Mozart series, enz. Deze zomer treedt hij o.m. op in de festivals van La Jolla, Sante Fe, Sleeswijk-Holstein, Verbier (waarhij in juli optreedt in Don Quixote van Strauss onder leiding van Maestro Nagano. Hij is regelmatig te gast bij strijkkwartettten als het Emerson, Tokyo, Borromeo, Brentano en Ysaye Strijkkwartet.

Gary Hoffman werd geboren in Vancouver, Canada in 1956. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn recital-debuut in de Wigmore Hall in Londen; zijn debuut in New York vond plaats in 1979. Op 22-jarige leeftijd werd hij de jongste faculteitsmedewerker uit de geschiedenis van de Indiana University School of Music, waar hij acht jaar bleef.

Mr. Hoffman, die regelmatig uitgenodigd wordt om master classes te geven, heeft cellisten in talloze instituten en festivals gecoached o.m. in Aspen, het Gregor Piatigorsky Seminar aan de University of Southern California, de Sibelius Academie in Helsinki, het Casals’ Festival in Prades, de Eastman School of Music, Sleeswijk-Holstein, Verbier, Ravinia enz.

Gary Hoffman heeft opnamen gemaakt voor BMG (RCA), Sony, EMI en Harmonia Mundi.

Hij woont in Parijs en bespeelt een Nicolo Amati cello uit 1662, die voordien in bezit was van Leonard Rose.

Meer info op: www.gary-hoffman.com

gallery

Hoffman Gary - Photo Bernard Martinez moyenne_opt

agenda

    media


    la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2020