Doric String Quartet

leden

Alex Redington, viool
Ying Xue, viool
Hélène Clément, altviool
John Myerscough, cello

biografie

“This is a superb ensemble, intelligent, technically brilliant, wonderfully balanced.”

The Times, 24 July 2016

Het Doric Strijkkwartet heeft zich stevig gevestigd als toonaangevend Brits strijkkwartet van zijn generatie, waarvoor zij wereldwijd enthousiaste reacties ontvangen van zowel het publiek als de recensenten.

Geselecteerd in 2006 om YCAT te vertegenwoordigen, won het kwartet vervolgens verschillende prijzen, waaronder de 1e prijs op het Osaka International Chamber Music Competition in Japan van 2008, de 2e prijs op het Premio Paolo Borciani International String Quartet Competition in Italie en de Ensemble Prijs op het Festival Mecklenburg-Vorpommern in Duitsland.

 

Het kwartet treedt in alle vooraanstaande Europese concertzalen op, zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Konzerthaus Wenen, Konzerthaus Berlijn, de Alte Oper in Frankfurt, de Laeiszhalle in Hamburg en De Singel in Antwerpen. Ook treden zij regelmatig op in de Wigmore Hall in Londen.

In 2010 maakten zij hun veelgeprezen debuut in Amerika met recitals in het Frick Museum in New York en de Library of Congress in Washington. Sindsdien toeren zij jaarlijks door Amerika en debuteerden zij in 2017 in Carnegie Hall.

Naast hun concerten tijdens het reguliere seizoen heeft het kwartet een druk festival programma, waarbij zij o.a. optraden tijdens de festivals van Mecklenburg-Vorpommern, West Cork, Cheltenham, Delft, Grafenegg, Schubertiade Hohenems, Carintischer Sommer, Incontri in Terra di Siena, Risør en Schwetzingen, in samenwerking met artiesten als Ian Bostridge, Philip Langridge, Mark Padmore, Alexander Melnikov, Daniel Müller-Schott, Andrea Haefliger, Chen Halevi, Elisabeth Leonskaja, Alina Ibragimova en Cédric Tiberghien.

Een van de recente hoogtepunten was een uitvoering van John Adams’ “Absolute Jest” voor strijkkwartet en Orkest, met uitvoeringen in het Kozerthaus Wenen onder leiding van John Adams, met het Nederlands Radio Philharmonisch Orkestin het Concertgebouw in Amsterdam en met het BBC Schots Symfonie Orkest onder leiding van Markus Stenz. Een opname van de uitvoering met het Koninklijk Schots Nationaal Orkest onder leiding van Peter Oundjian zal in 2018 worden uitgebracht door Chandos.

Tijdens het seizoen 2107/2018 zal het Doric Strijkkwartet in de Wigmore Hall in Londen optreden tijdens de Haydn Serie. Verdeeld over vijf concerten in het seizoen zal het kwartet het complete Opus 20 en Opus 64 en de Zeven Laatste Woorden uitvoeren. Elders in het Verenigd Koninkrijk zullen zij hun langdurige relatie met het Wiltshire Music Centre voortzetten. In juni 2018 zullen zij de artistieke leiding van het Mendelssohn on Mull Festival op zich nemen. Europese hoogtepunten omvatten optredens in Avignon, Alès, Zürich, Keulen, Eindhoven en Rotterdam. Het kwartet zal ook deelnemen aan de eerste editie van de Strijkkwartet Biennale in Amsterdam. Ook zullen zij deelnemen aan het Malmö Kamermuziek Festival en terugkeren naar Mecklenburg-Vorpommern voor het Lente Festival in Rügen. Wat later in het seizoen zal het kwartet terugkeren naar Amerika voor hun jaarlijkse tournee met optredens in Hawaï, Salt Lake City, Boston, Washington DC en New York.

 

In 2009 werd, onder grote bijval, de eerste CD van het Doric Strijkkwartet uitgebracht onder het Wigmore label en werd gekozen als Editor’s Choice in Gramophone. Sinds 2010 maakt het kwartet uitsluitend opnames voor Chandos Records. De eerste CD met alle strijkkwartetten van Korngold werd in 2010 genoemd als een van de Critic’s Choice in Gramophone en werd gevolgd door een CD met de strijkkwartetten van Walton. Deze werd in 2011 genomineerd voor de Gramophone Award. De uitgave van de CD met de strijkkwartetten van Schumann was CD van de maand, in zowel Gramophone als in BBC Music Magazine. Hun opname van Haydn’s Opus 20 werd Editor’s Choice in Gramophone en was in 2015 kandidaat voor de Gramophone Award. In 2017 werden Elgar’s Introduction and Allegro met het BBC Symfony Orkest/Ed Gardner en een CD met Schubert’s Quartetsatz en Kwartet in G Groot uitgebracht, dat werd genoemd als Editor’s Choice in Gramophone. Deze opname werd tevens genomineerd voor de 2017 Gramophone Award.

 

Opgericht in 1998 aan Pro Corda, The National School for Young Chamber Music Players, studeerde het kwartetn vanaf 2002 aan het ProQuartet Professional Training Program te Parijs, waar zij werkten met leden van het Alban Berg Kwartet, Artemis Kwartet, Hagen Kwartet, het LaSalle Quartet en met György Kurtág.

Voor meer informatie inclusief audio en video materiaal kunt u www.doricstringquartet.com bezoeken

gallery

Doric_new_01_140x93Doric_new_02_140x93Doric_new_03_140x93

agenda

    media

    la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2020