Dmitri Makhtin, viool

biografie

Dmitri Makhtin werd in 1975 geboren in St. Petersburg.  Zijn muzikale scholing begon toen hij 4 jaar oud was en was in handen van zijn ouders, die beiden professionele violisten waren in het Philharmonisch Orkest van St. Petersburg.
In 1981 ging hij naar het Conservatorium voor hoogbegaafde kinderen. In 1989 won hij het Nationale Concours voor Jonge Violisten in Novosibirsk, Rusland.
In 1990 kreeg hij een beurs van de Young Musicians’ Foundation in de V.S. en gaf hij zijn eerste recitals in New York, San Francisco, Los Angeles en Dallas.
Van 1992 tot 1995 vervolgde hij zijn muzikale scholing bij zijn leermeesters Philip Hirshhorn en Herman Krebbers. Hij won de volgende internationale concoursen: Kloster Schontal vioolconcours, Premio Paganini en Louis Spohr, Tibor Varga, Montréal, Sibelius en Pretoria.
Dmitri Makhtin maakte zijn Franse debuut in Parijs in 1997 met Jevgeni Svetlanov en het Russisch Staats Symfonie Orkest. Daarna zijn Amerikaanse debuut in 1998 met het Cleveland Orkest en maestro/Leonard Slatkin. Vanaf die tijd trad hij op met orkesten zoals het Residentie Orkest, Orchestre Philharmonique de Radio France, St. Petersburg Philharmonisch en St. Petersburg Symfonie Orkest, Sydney Radio en TV Orkesten,  Monte Carlo Philharmonisch Orkest, Montpellier Nationaal Orkest, New Sinfonietta Amsterdam, Sinfonia Varsovia, Geneve Chamber Orkest, English Chamber Orchestra, Praagse Philharmonisch Orkest, Solistes Européens du Luxembourg en  Zweeds  Radio Symfonie Orkest.
Hij trad op met dirigenten als Jevgeni Svetlanov, Leonard Slatkin, James de Priest, Sakari Oramo, Jiri Belohlavek, Alexander Dmitriev, Jerzy Semkow, Yuri Temirkanov, Nikolaï Alexeev.
Hij is een enthousiaste kamermuziekspeler en heeft op prestigieuze festivals  zoals het Arts Square in St. Petersburg, Lissabon, Folles Journées de Nantes, Roque d’Anthéron, Musique en Côte Basque, Salzburg en Saint-Denis opgetreden.
Zijn muzikale partners zijn Boris Berezovsky, Alexander Kniazev, Alexander Paley, Brigitte Engerer, Renaud Capuçon, Plamena Mangova en het Ysaÿe Quartet.
In 2009 trad hij in het Palais des Beaux Arts in Brussel,  in het Lincoln Center in New York, in de Philharmonische Zaal van St. Petersburg met het St. Petersburg Philharmonisch Orkest op.

Hij maakte een opname van het Eerste Vioolconcert van Prokofjev met de Solistes Européens du Luxembourg. Het Trio Boris Berezovky, Dmitri Makhtin, Alexander Kniazev maakte een DVD-opname met Tsjaikovski’s  werken voor piano, viool en cello en het Trio Elégique ‘A la mémoire d’ un grand artiste’ die werd uitgezonden op Arte en NHK in Japan. Zij ontvingen voor deze DVD de 4-sterren Diapason prijs.

De CD (Warner Classics International) met Alexander Kniazev en Boris Berezovsky  van het Trio nr. 2 van Sjostakovitsj en het Trio Elegiaque nr. 2 van Rachmaninov heeft verschillende grote prijzen ontvangen zoals de Choc de la Musique in Frankrijk, Gramophone in Engeland en Echo Classic in Duitsland.

Zijn laatste CD bij Warner Music gewijd aan Bach: partitas en sonates, werd uitgebracht in juni 2008. Een Mendelssohn Trio met Alexander Kniazev en Boris Berezovsky werd in de herfst van het vorig jaar uitgebracht en kreeg de Echo-prijs.

gallery

Makhtin_Dmitri_fotograaf_Francois Sechet_2_opt_opt Makhtin_Dmitri_fotograaf_Francois Sechet_1_opt

agenda

    media

    la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2020