Daniel Boico

biografie

De snel rijzende ster dirigent Daniel Boico wordt door critici omschreven als “Dynamic, vigorous, exciting and imaginative – an undisputed star who combines magnetic charisma with a skilled technique”. Geboren in Israël uit musicerende ouders, groeide hij op in Parijs en de Verenigde Staten waar hij zijn studie directie begon bij Victor Yampolsky aan de Northwestern University. Na het behalen van een graad in de stemkunst, kwam hij in de klas van de eminente professor Ilya Musin aan het Conservatorium van St. Petersburg. Tijdens zijn studie bij Maestro Musin assisteerde hij hem tijdens masterclasses aan de Royal Academy of Music in Londen en aan de Royal Northern Academy of Music in Manchester. Na zijn afstuderen werd hij onmiddellijk geëngageerd door verschillende Russische orkesten, waaronder het Moskou Philharmonisch Orkest. Sinds 1995 heeft Boico met verschillende orkesten gewerkt, zoals het Royal Philharmonic Orchestra van Londen, het Israël Philharmonic Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en het New York Philharmonic Orchestra. In 1996 werd Daniel Boico uitgenodigd deel te nemen aan het Tweede Prokofiev Internationale Dirigenten Concours, waar hij finalist en prijswinnaar was. Ook was hij de eerste Israëlische finalist en prijswinnaar tijdens het Antonio Pedrotti Internationale Dirigenten Concours in 1997. Hier ontving hij de Publieksprijs. In 1998 was hij een van de twee finalisten van het Cadaques Internationale Dirigenten Concours in Spanje.
Daniel Boico leidde als assistent dirigent alle Young People’s concerten van de New York Philharmonic tijdens de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011. Tijdens die seizoenen leidde hij ook andere concerten en dirigeerde hij ieder seizoen nog 30 weken het orkest, inclusief alle tournees. Daarnaast assisteerde hij ook nog de muzikaal leider Alan Gilbert en andere gast dirigenten. Later dirigeerde hij de New York Phil weer in april 2011, toen hij werd gevraagd in te vallen voor Kurt Masur. De New York Times noemde dit debuut “een smeulende uitvoering” van Sofia Gubaidulina’s Two Paths: Dedicated to Mary and Martha voor 2 altviolen en orkest.
Boico werkte samen met solisten als Daniel Barenboim, Nicolai Lugansky, Itzhak Perlman, Gil Shaham, Shlomo Mintz en James Ehnes. Tijdens zijn assistentschap bij het Chicago Symphony Orchestra, waar hij nauw samenwerkte met Daniel Barenboim, heeft Boico als eerste Nino Rota’s twee celloconcerten opgenomen met Dimitry Yablonsky en I Virtuosi Italiani voor het label Chandos en Der Mondbach II van Andres Alcalde voor cello en dubbel strijkkwartet met cellist Pablo Mahave-Veglia voor het label Eroica Classical Recording. Ook maakte hij de eerste opname van Statue Dance from Pavlovsk, een ballet in 3 tableaus van Karen LeFrak, geschreven voor het American Ballet Theatre’s ABT II gezelschap. In februari 2014 heeft Daniel Boico voor de Beierse Omroep Kallinikov’s Symphony nr. 1 opgenomen met de Nürnberger Symphoniker, waarmee hij begin 2014 op tournee ging met violiste Alexandra Soumm.

Meer info: www.daniel-boico.com

gallery

Boico_1_optBoico_klein_opt

media

la fabrique des regards | Studio Hermelijn © 2019